طراحی باغ ویلا ساده: به نام کشاورزان؛ به کام دلالان، محصولات باغی کهگیلویه و بویراحمد زخمی نبود صنایع تبدیلی است
به گزارش مجله چایی، خبرنگاران/کهگیلویه و بویراحمد صنایع تبدیلی رکن مهمی در توسعه کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد است که همیشه این امر مورد بی توجهی مسئولان قرار گرفته تا جایی که بعضی محصولات این استان با وجود فراوری انبوه، هنوز در انتظار صنایع تبدیلی در این حوزه هستند.
جهت دریافت خدمات طراحی باغ ویلا ساده با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید. گروه آبان با سالهای تجربه طراحی معماری و ساخت و مشارکت در پروژه های ساختمانی ویلا و باغ کوچک و بزرگ بهترین انتخاب جهت مشاوره و اجرا میباشد.
استان کهگیلویه و بویراحمد به دلیل شرایط اقلیمی مطلوبی که دارد از موقعیت های ویژه ای در حیطه کشاورزی برخوردار است اما هنوز زخمی ترکش های نبود صنایع تبدیلی است.
سیب درختی، انگور، گردو، انار، هسته داران، مرکبات و محصولات جالیزی از عمده محصولاتی است که با دسترنج کشاورزان استان کهگیلویه و بوئراحمد می روید تا با عطر و طعم لذیذ خود رونق بخش سفره مردمان ایران زمین باشد. در میان همه محصولات کشاورزی این استان از لحاظ کیفیت محصول زبانزد خاص و عام است که می تواند با برنامه ریزی مدون و اصولی صادراتی صندلی خود را حتی در بازارهای جهانی به تثبیت برساند.
همه ساله زمان برداشت محصول که فرامی رسد کشاورزان استان کهگیلویه و بویراحمد با مسائلی چون کمبود صنایع تبدیلی روبرو می شوند و از آنجایی که امکان ذخیره سازی و نگهداری این محصولات برای کشاورزان وجود ندارد، بنابراین ناچارند حاصل دسترنج خود را در مدت زمانی کم به قیمت ناچیز به فروش برساند.
باز هم پای دلالان باز می شود تا سود را از دست کشاورزانی که بذر امید را با هزاران آرزو در دل خاک کاشته اند و تا به ثمر رساندن آن خون دل خورده اند بربایند...! اتفاقی که سال های سال است خون به دل کشاورزان نموده اما دستشان به هیچ جایی بند نیست.
یکی از باغداران انگور کریک در شهرستان دنا به خبرنگار خبرنگاران گفت: زحمات زیادی می کشیم تا باغ انگورمان محصول دهد اما دسترنج کشاورزان به جیب دلالان می رود در صورتی که اگر مسئولان و متولیان امر همت نمایند و محصولات کشاورزی فراوری شده را بصورت تضمیمی از ما بخرند مسائل ما کمتر خواهد شد و فراوریات خود را به قیمت پایین تر نمی فروشیم.
وی اضافه کرد: از مسئولان و متولیان امر انتظار داریم به داد کشاورزان زحمت کش برسند.
یکی دیگر از باغداران شهر سی سخت به خبرنگار خبرنگاران گفت: هزینه فراوری محصولات کشاورزی بخصوص قیمت سم و کود مورد احتیاج کشاورز بالاست، مسئولان کشاورزان را حمایت نمایند تا بتوانیم محصول با کیفیت تر و بیشتری را فراوری کنیم.
وی اضافه کرد:دلالان بر سر باغ می آیند و محصول فراوری شده را با قیمت پایین تر از ما می خرند که این مساله جز ضرر هیچ سودی برای کشاورز ندارد.
یک باغدار دیگر به خبرنگار خبرنگاران بیان نمود: کشاورزی سودی برای کشاورز و باغدار ندارد از مسئولان انتظار داریم که کشاورزان را یاری و یاری نمایند تا حداقل اگر سود نمی نماید ضرر نکند. سبد مورد احتیاج باغداران یا گیر نمی آید و یا اگر گیر بیاید گران هست.
وی گفت: کشاورز هزینه می نماید که موقع به ثمر نشستن کشاورزی اش ثمره اش را ببیند اما هزینه و عایدی ما به دلایل گرانی نهاده های کشاورزی هیچ چیزی دستمان را نمی گیرد و نتیجه ای جز عرق و زحمت برای کشاورزان نمی گیریم، از مسئولان انتظار داریم دست کشاورزان را بگیرند.
این باغدار اسم کرد: از مسئولان خواهش می کنم که نگذارند دست رنج کشاورزان هدر رود و به دست دلالان نیفتد و محصول فراوری شده کشاورزان را خرید تضمینی نمایند و دست ناتوان ما را بگیرند.
یک باغدار دیگر به خبرنگار خبرنگاران گفت: از مسئولان در خواست احداث یک سردخانه برای نگهداری محصولات کشاورزی داریم تا کشاورزی به راحتی محصولات خود را با قیمت پایین به دلالان نفروشد. صنایع تبدیلی باشد این محصول ما ارزش اضافه کرده بیشتری درست می نماید.
وی اضافه کرد: از مسئولان انتظار داریم محصول فراوریی کشاورزان را خریداری نمایند تا کمر کشاورز زیر بار هزینه ها نشکند، دلالان همه زحمت ما را بر باد می دهند کلی زحمت می کشیم تا کشاورزی مان نتیجه دهد اما حق الزحمه خودمان هم گیرمان نمی آید.
یک باغدار باشتی بیان نمود: از مسئولان و متولیان امر می خواهیم صنایع تبدیلی لازم را در سطح استان ایجاد نمایند تا فراوریات کشاتورزی ما با فرآوری و با استفاده از صنایع تکمیلی و تبدیلی ارزش اضافه کرده بیشتر درست کند. از مسئولان انتظار داریم کشاورزان را حمایت نمایند.
کهگیلویه و بویراحمد ظرفیت 100 هزار تنی ذخیره احتیاج دارد
جبار کیانی پور، رئیس اتاق بازرگانی یاسوج در این خصوص در گفت و گو با خبرنگار خبرنگاران گفت: استان کهگیلویه و بویراحمد ظرفیت های کشاورزی خوبی به خصوص در حوزه محصولات باغی و جالیزی دارد، طبق آمار اعلام شده حدود 300 هزار تن سالن محصولات باغی در این استان فراوری می شود که با وجود کوشش های اجرا شده از سوی کشاورزان اما نه خودشان منتفع می شوند و نه استان، چرا که تا به امروز متوجه ظرفیت های کشاورزی خود نشده ایم و صنایع تبدیلی و تکمیلی لازم را ایجاد ننموده ایم.
وی اضافه کرد: باید مکان های نگهداری و ذخیره سازی به ظرفیت 100 هزار تن بسته بندی و سورتینگ محصولات و برای کسب ارزش اضافه کرده و صنایع فرآوری کنسانتره و آبمیوه گیری در استان ایجاد شود که متاسفانه عملاً آنطور که باید و شاید اقدامی در این زمینه نشده است. سال های سال است که این مسئله مطرح است، باید متناسب با ظرفیت های فراوری استان، صنایع تبدیلی و تکمیلی در ایجاد شود در واقع کشاورزان استان را ثروتمند و برای محصولات فراوریی قابلیت صادرات ایجاد کنیم اما به دلیل مسائل فراروی بخش کشاورزی، فراوری و صنعت نتوانستیم به این مهم دست پیدا کنیم.
ظرفیت ذخیره سازی و نگهداری محصولات کشاورزی زیبنده استان نیست
کیانی پور توضیح داد: استان کهگیلویه و بویراحمد هم اکنون کمتر از 10 هزار تن ظرفیت ذخیره سازی و نگهداری محصولات کشاورزی را دارد که واقعاً این اندازه زیبنده و شایسته استان نیست. این مسئله به مشوق های سرمایه گذاری، حمایت ها و یاری های سرمایه گذاری و ایده فراوری ثروت و خلق ارزش اضافه کرده برای محصولات برمی شود.
رئیس اتاق بازرگانی یاسوج اعلام کرد: نرخ تسهیلات مسائل زیادی پیش پای سرمایه گذار به وجود آورده و مجوزهای سرمایه گذاری با توجه به توپوگرافی استان که حدود 80 درصد آن را انفال، منابع طبیعی و جنگل تشکیل می دهد و ایجاد موانع از سوی دستگاه های متولی، سرمایه گذاری برای فعالان اقتصادی را سخت نموده است.
کیانی پور توضیح داد: تامین اقتصادی و نقدینگی زیرساختهای برابر نسبت به سایر استان ها در استان کهگیلویه و بویراحمد فراهم نیست در نتیجه سرمایه گذاری در این استان هزینه های بالاتری دارد و قیمت تمام شده کالا بیشتر است به همین خاطر می طلبد که دولت نسبت به مشوق های سرمایه گذاری در این استان توجه ویژه داشته باشد، منابع بانکی با سهولت و مقرون به صرفه قیمت در حوزه بخش کشاورزی قرار گیرد تا بتواند تحولی اساسی در این بخش ایجاد کند، بعلاوه تامین وثایق برای دریافت تسهیلات بانکی یکی دیگر از این مسائل است با توجه به اینکه بخش عمده از زمینهای مورد احتیاج پروژه های سرمایه گذاری از محل منابع طبیعی است در نتیجه بانک های عامل با به رهن گذاشتن اسناد مالکیتی که در اختیار سرمایه گذاران است موافقت نمی نمایند و چون تهیه وثایق مورد احتیاج سخت و مشکل است امکان سرمایه گذاری به حداقل می رسد.
وی با بیان اینکه حمل و نقل یکی دیگر از مسائل سرمایه گذاری در این استان است و قیمت تمام شده کالا را در استان ما افزایش می دهد، باعث می شود میل به سرمایه گذاری در حوزه محصولات کشاورزی کمتر شود، تاکید نمود: کم شدن مسائل گمرکی، توسعه بازارهای صادراتی، راحت تر شدن بروکراسی های اداری، پرداخت تسهیلات بانکی مقرون به صرفه قیمت، به رهن گرفتن محل های اجرای طرح، حضور در بازارها و نمایشگاه های عظیم، ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی و باز کردن دروازه صادرات بر روی محصولات باغی از جمله عواملی هستند که می توانند به سرمایه گذاری در بخش کشاورزی یاری کند و موجب شکوفایی این بخش شود.
صنایع تبدیلی و تکمیلی در استان کهگیلویه و بویراحمد مورد توجه قرار نگرفته
علی بخش شجاعی نژاد، مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهادکشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد هم در این خصوص به خبرنگار خبرنگاران گفت: ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی در استان کهگیلویه و بویراحمد به لحاظ داشتن پتاسیلها و ظرفیتهای موجود علی الخصوص توسعه باغات، یکی از سودمندترین ارتباطات بین 2 بخش صنعت و کشاورزی محسوب می شود که می تواند سبب شکوفایی اقتصاد استان و جهش فراوری و زمینه صنعتی شدن کشاورزی و صادرات محصولات را هم فراهم نماید.
وی اضافه کرد: صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی به صنایعی گفته می شود که با انجام فرآیندهای مختلف بر روی محصولات زراعی، باغی، دامی، طیور، شیلات، جنگل و مرتع، باعث افزایش ارزش اقتصادی این محصولات و بالا رفتن عمر ماندگاری ، حمل و نقل آسان ، زمینه ایجاد صادرات محصول و بازارپسندی آنها فراهم می آورد. با توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی در نقاط هدف زمینه افزایش فراوری ناخالص داخلی، اشتغال و صادرات غیر نفتی فراهم و ضایعات محصولات فراوریی به حداقل می رسد.
شجاعی نژاد توضیح داد: صنایع تبدیلی و تکمیلی در استان کهگیلویه و بویراحمد با وجود اهمیت آن، درست مورد توجه، راهنمایی، حمایت و نظارت قرار نگرفته و بدون شک با ایجاد زیرساختهای لازم و احداث شهرکهای صنایع تبدیلی در قطب های فراوری از اندازه بیکاری های دائمی و فصلی در منطقه ها روستایی کاسته و بعلاوه زمینه مناسب جهت توسعه بخش کشاورزی، کاهش فاصله بین فراوری - تبدیل و نگهداری، ایجاد فرصت های شغلی، تأمین احتیاجهای اساسی، کاهش نابرابری های منطقه ای، پیوند با بخش های اقتصادی دیگر و تامین نماینده امنیت غذایی شود.
مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهادکشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد اسم کرد: سطح باغات استان 405 هزار و 28 هکتار و فراوری سالیانه آنها به اندازه حدود 300 هزار تن میباشد که 125 هزار تن از این اندازه سیب درختی و مابقی بقیه شامل انواع میوه های انگور، گردو، آلو، هلو، شلیل، آلبالو، گیلاس، زردآلو و سایر مرکبات هستند که به دلیل کمبود و یا نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی بخصوص انبارهای سورت و نگهداری و سردخانه های بالای صفر بیش از 60 درصد از این محصولات با قیمیت مقرون به صرفه به وسیله دلالان و واسطه ها به خارج از استان ارسال و فراوری نماینده به جهت جلوگیری از زیان بیشتر چاره ای جز فروش محصولات خود با قیمت پایین را ندارد.
شجاعی نژاد ادامه داد: یکی از مهمترین اقدامات در این زمینه ایجاد صنایع تکمیلی در کنار مراکز فراوری محصولات کشاورزی است که می تواند راهکاری مهم برای جلوگیری از زیان فراورینمایندگان و فراهم کردن بستر مناسب برای امر صادرات این محصولات باشد.
صنایع تبدیلی بقای کشاورز را تضمین می نماید
وی اظهار کرد: توسعه صنایع تبدیلی، بقای کشاورزی را در استان تضمین می نماید و باید موانع پیش روی آن رفع شود. بنابراین سرمایه گذاری بیشتر در بخش صنایع تبدیلی و تکمیلی ضرورتی اجتناب ناپذیر به اسم پشتوانه امنیت غذایی و کشاورزی استان و کشور است. در استان کهگیلویه و بویراحمد هم اکنون در پنج شاخه زراعی، باغی، دام و طیور و آبزیان، کود و سردخانه مجوز تاسیس صادر می شود که اولویت استان احداث سردخانه، انبارهای سورت و بسته بندی محصولات باغی تازه، احداث کارگاه های سبدسازی میوه، بسته بندی انواع گوشت(ماهی، گوشت قرمز و ماکیان) و احداث صنایع تبدیلی کمپوت و آبمیوه می باشد و این مدیریت آماده همکاری با متقاضیان و سرمایه گذاران در جهت صدور مجوزات در حداقل زمان ممکن و معرفی جهت دریافت تسهیلات است.
مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهادکشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد اعلام کرد: در امسال تعداد 18 طرح در استان با ظرفیت 73هزار 150 تن و اشتغال 185 نفر بصورت مستقیم در حال ساخت هستند که پیش بینی می شود در صورت همکاری بانک ها تا خاتمه امسال به بهره برداری برسند و کارخانه خوراک آبزیان با ظرفیت 12هزار تن که یکی از اولویت های مهم استان و احتیاج مبرم مزرعه داران پرورش ماهی بوده یکی از مهمترین این طرح هاست و در مجموع 73هزار و 150 تن به ظرفیت صنایع تبدیلی و تکمیلی استان کهگیلویه و بویراحمد اضافه کرده می شود.
شجاعی نژاد بیان نمود: متناسب نبودن فعالیت های آموزشی و فرهنگی با صنایع تبدیلی و تکمیلی، قوانین سختگیرانه دست و پا گیر بانکهای عامل، عدم تأمین زیرساختها بخصوص اراضی شهرکهای صنعتی نزدیک به شهرها، نبودن شهرکهای صنایع تبدیلی در قطب های فراوری، نوسانات در فراوری و قیمت محصولات کشاورزی به اسم مواد اولیه صنایع تبدیلی و ناکافی بودن صندوق های ویژه حمایت از صنایع تبدیلی از دیگر مسائل موانع توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی در استان کهگیلویه و بویراحمد است.
الیاس تاج الدینی، رئیس سازمان جهادکشاورزری استان کهگیلویه و بویراحمد در گفت و گو با خبرنگار خبرنگاران گفت: امسال با وجود همه مسائل خشکسالی فراوریات کشاورزی خوبی از جمله سیب درختی انگور و لیمو در استان داشته ایم.
وی اضافه کرد: از ابتدای امسال تعاون روستایی و اتحادیه های تعاون روستایی را جهت خرید تضمینی سیب درختی و بعضی میوه های منطقه ها مختلف استان پای کار آورده ایم.
تاج الدینی در رابطه با مشکل سبدمیوه اسم کرد: چند مجوز کارخانه فراوری سبد صادر نموده ایم، کارخانه سبد سازی هم اکنون فعالیت دارند، از سوی بخش خصوصی هم سبد وارد استان شده است و تا به امروز برای انگور با مشکل سبد روبرو نبوده ایم و برای سیب درختی هم مسئله ای ان شاءالله نخواهیم داشت.
افزایش ظرفیت نگهداری و ذخیره میوه در کهگیلویه و بویراحمد
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد اعلام کرد: در زمینه صنایع تبدیلی و تکمیلی، ظرفیت سردخانه های استان کهگیلویه و بویراحمد تا یکی دو سال قبل 7 هزار تن بوده است که در چند سال اخیر این اندازه به 21 هزار تن رسیده و امسال هم 11 مجوز سردخانه صادر نموده ایم که تا خاتمه امسال اندازه نگهداری و ذخیره میوه استان به 35 هزار تن افزایش خواهد یافت.
تاج الدینی توضیح داد: تمام کوشش ما این است که محصولات کشاورزی را در استان ذخیره، نگهداری و صادر کنیم و آماده استقبال از سرمایه گذاران در این خصوص هستیم.
وی بیان نمود: فراوریات محصولات کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد در بخش های مختلف از جمله طیور، دام، زراعت، باغبانی و . . . حدود یک میلیون تن است که 300 هزار تن از این اندازه را محصولات باغی از جمله گردو، سیب درختی، انگور، هسته داران، زیتون و مرکبات تشکیل می دهند.
منبع: خبرگزاری ایسنا